Η Ιστορία μας

Είναι πραγματικά δύσκολο να ‘κλείσεις’ περίπου 60 χρόνια εξέλιξης και εκπαιδευτικής καινοτομίας σε λίγες γραμμές.
Επιγραμματικά σας παραθέτουμε μερικές μόνο από τις σημαντικές μας στιγμές στη πάροδο του χρόνου.

1 9 6 2

 

Το πρώτο Κέντρο Ξένων Γλωσσών ΔΑΒΑΝΕΛΛΟΣ ιδρύθηκε από το κ. Νίκο Δαβανέλλο του Ταξιάρχη το 1962 σε ένα μικρό χώρο στη οδό Πατρόκλου με συνιδιοκτήτρια την κ. Γεωργία Ταξιάρχου.
Εκεί για πρώτη φορά γίνεται χρήση του μαγνητοφώνου που αποτέλεσε καινοτομία στη διδασκαλία και εξάσκηση της κατανόησης προφορικού κειμένου (Listening).
Η ανταπόκριση υπήρξε τόσο μεγάλη όπου το Κέντρο την επόμενη χρονιά μεταφέρθηκε στη Πλατεία Πάρκου στο κτήριο του κ. Γεμενή.
Από το 1963, στο νέο πια χώρο, αναρίθμητες οι καινοτομίες που εισήγαγε ο κ. Νίκος Δαβανέλλος καθιστώντας το όνομα ΔΑΒΑΝΕΛΛΟΣ συνώνυμο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στη Λαμία και όχι μόνο.

Επιγραμματικά και επιλεκτικά αναφέρουμε:

 

◦Διδασκαλία από Άγγλους καθηγητές.
◦Σεμινάρια και εξειδίκευση για τους καθηγητές του Κέντρου από εταιρείες της Αγγλίας με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρου του Professional Development στην Ευρώπη.
◦Διαλέξεις / παρουσιάσεις των μαθητών του Κέντρου στα Αγγλικά παρουσία γονέων, κοινού σε χώρους εκδηλώσεων της εποχής
◦Εγκατάσταση από Ολλανδική εταιρεία ηλεκτρονικού ακουστικού κέντρου με τεράστιες, πρωτοποριακές και εκπαιδευτικές τεχνολογικές δυνατότητες για την εποχή.
◦Κοινωνικές προσφορές, πολιτιστικές δράσεις, παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών μας, καλλιτεχνικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες είναι συνώνυμα της δράσης του κ. Νίκου Δαβανέλλου τόσο σαν προσωπικότητα όσο και σαν καθηγητή-ιδιοκτήτη του Κέντρου.

1 9 7 7

Το 1977 το Κέντρο μετακομίζει στο 4ο όροφο του κτηρίου του κ. Δέδε (πάνω από την Εμπορική τράπεζα) στη Πλατεία Πάρκου όπου εκεί θα στεγαστεί για τα επόμενα 20 χρόνια έως το 1997 . Αμέτρητες οι δράσεις του Κέντρου τα χρόνια αυτά…
◦ Ένα από τα πρώτα Κέντρα στη Ελλάδα όπου εταιρείες σαν την Oxford University Press πειραματιστήκανε και δημιουργήσανε βιβλία (‘Kaleidoscope’) με την ‘Επικοινωνιακή μέθοδο’ (The Communicative Approach) όπου οι μαθητές από τη πρώτη μέρα μπορούσαν να επικοινωνήσουνε στα Αγγλικά.
◦ Εισαγωγή των μαθητών στη έννοια Project Work που ήρθε για να κάνει το μάθημα πιο ενδιαφέρον και να προσφέρει γενικές γνώσεις για το κόσμο γύρω μας.
◦ Αλλαγή στα χρόνια σπουδών των Αγγλικών μειώνοντας τα χρόνια φοίτησης για να μπορούν όλοι οι σπουδαστές να φτάνουν στο επίπεδο Proficiency.
◦ Δημιουργία χορωδίας 40 ατόμων, με δύο μαέστρους και προβολή μέσω τηλεόρασης σε πανελλήνια κλίμακα.
◦ Δημιουργία ξενόγλωσσης δανειστικής βιβλιοθήκης με πάνω από 600 τίτλους για όλες τις ηλικίες για τους μαθητές του Κέντρου.
◦ Θεατρικές παραστάσεις στα Αγγλικά στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας με κοινωνικό μήνυμα, εμπλοκή τοπικών πολιτιστικών και δημοτικών φορέων.
◦ Μαθήματα φωτογραφίας σε μαθητές του Κέντρου.
◦ Project: ‘Γνωρίζουμε την Ελλάδα μαζί’. Οργανωμένες πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας με συμμετοχή γονέων και μαθητών.

1989 μέχρι και σήμερα

 

Οι καινοτομίες συνεχίζονται και η ένταξη του κ. Άκη Δαβανέλλου το 1989 στο χώρο της εκπαίδευσης δηλώνει συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης και της προσπάθειας που ξεκίνησε το 1962. To 1987 ιδρύεται το Κέντρο της οδού Κύπρου από τον κ. Ανάργυρο και την κ. Φανή Δαβανέλλου και το 1999 το Κέντρο στα Γαλανέϊκα από τη κ. Ντίνα Μπίμπα. Από το 1989 και μετά, τα εκπαιδευτικά ηνία αναλαμβάνει ο κ. Άκης Δαβανέλλος ο οποίος ανεβάζει ακόμη πιο πολύ το επίπεδο εισάγοντας καινοτομίες που διαρκούν ακόμα και σήμερα μετακομίζοντας στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτήριο της Πλατείας Λαού.
Ο κ. Άκης Δαβανέλλος είναι κάτοχος Master of Arts στη διδασκαλία ξένων γλωσσών & διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από το πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία με ειδικότητα στην εφαρμογή της αλλαγής και καινοτομίας στο χώρο της εκπαίδευσης.
Είναι επίσης κάτοχος RSA Dip. (International House – London, UK) ως εκπαιδευτής καθηγητών, εισηγητής σεμιναρίων, και παρουσιάσεων τόσο για εγχώριους όσο και παγκόσμιους εκδοτικούς οίκους. Εκτός από την αύξηση του αριθμού των Κέντρων επιγραμματικά αναφέρουμε:
◦ Ίδρυση της εκδοτικής εταιρείας The Iguana Project με βιβλία Αγγλικών πανελλήνιας κυκλοφορίας συγγραφικής δουλειάς του κ. Άκη Δαβανέλλου.
◦ Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης Καθηγητών στη διδακτική και σεμινάρια σε εκατοντάδες Κέντρα ανά την Ελλάδα.
◦ Παρουσιάσεις σεμιναρίων, εισηγήσεων και αξιολογήσεις εκπαιδευτικού υλικού για εκπαιδευτικούς φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό.
◦ Συγγραφική εργασία για πολλούς φορείς εξετάσεων πανελλαδικά.
◦ Δημιουργία αποκλειστικού Κέντρου ενηλίκων και φοιτητών με διαφοροποιημένες διαδικασίες από το παιδικό τμήμα του Κέντρου.
◦ Ανάπτυξη δικτύου franchise από το 2010 με την πιστοποιημένη εξ’ αποστάσεως μέθοδο
e-enilikes, δικής μας συγγραφής και έκδοσης, σε 21 πόλεις στην Ελλάδα.
◦ Η ‘Αίθουσα Τέχνης Νίκος Δαβανέλλος’ φιλοξένησε πάνω από 300 εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος (παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, αγιογραφίας, βιτρό …) με ομιλητές πανελλήνιας αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας.
◦ ‘Στο θέατρο μαζί’, αποδράσεις για παρακολούθηση αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στη σημερινή εποχή τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών εξακολουθούνε να πρωταγωνιστούνε στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης προσφέροντας υπηρεσίες δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως σε παιδιά, ενήλικους και επαγγελματίες στο νέο μας χώρο στη Πλατεία Ελευθερίας.